Noi distincții pentru cercetătorii USMF „Nicolae Testemiţanu” la Expoziția „Infoinvent-2023”
- vizualizări: 863
Invențiile prezentate de inventatorii și cercetătorii Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” la Expoziția internațională specializată „Infoinvent-2023” au fost apreciate cu 24 de distincții, dintre care 21 de medalii, 3 trofee, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, a partenerilor naționali și a instituțiilor internaționale prezente la eveniment. Distincţiile au fost înmânate în data de 8 decembrie în cadrul unei festivități.
Astfel, echipa de inventatori formată din Gheorghe Anghelici, Oleg Crudu, Serghei Pisarenco, Gheorghe Lupu și Andrei Grib s-a învrednicit de Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru lucrarea „Metodă de diminuare a hipertensiunii portale pentru tratamentul pacienţilor cu ciroză hepatică”.
De asemenea, cercetătoarea științifică Valeriana Pantea, Laboratorul de biochimie și Centrul Științific al Medicamentului, a primit trofeul pentru „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, pentru invenția „Metodă de apreciere a influenţei substanţelor biologic active asupra capacităţii de producere a hidrogenului sulfurat de către un ţesut biologic”.
Studentul-doctorand Pavel Leahu, asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 2, și academicianul Stanislav Groppa, profesor universitar și șef al Catedrei de neurologie nr. 2, au devenit laureați la categoria „Cel mai bun proiect de cercetare”, cu proiectul „Stimularea magnetică transcraniană repetitivă multifocală în tratamentul pacienţilor cu migrenă”.
În același timp, echipei reprezentată de Eugeniu Valic, Vladimir Valic și Ion Mereuță i-a revenit Diploma „Special Award”, pentru lucrarea „Metodă de vizualizare a modelului 3D a glandei mamare și tumorii acesteia prin iluminiscență în scop didactic prin intermediul modelului Brilum-Can 3D”, acordată de Asociația de cercetare-inovare „CorneliuGroup” din România.
În cadrul evenimentului au fost expuse aproape 450 de invenții, proiecte inovaționale și produse creative, autorii cărora provin din Republica Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaysia, Taiwan, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția, Ucraina și Belgia. În total au fost acordate 295 de medalii, dintre care 138 - de aur, 80 - de argint și 77 - de bronz.
Expoziţia internațională specializată „Infoinvent” a avut loc în perioada 22-24 noiembrie și a fost organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii